news-details

WorldFood İstanbul, 30.yılında rekor katılım ile devam ediyor

Hyve Group tarafından düzenlenen ve 1 Eylül’de TÜYAP’ta kapılarını açan WorldFood Istanbul Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı, 30.yılında bir rekora imza attı ve ilk günü 9.200 kişinin ziyareti ile kapattı.

WorldFood Istanbul 2022; İHBİR ile olan güçlü iş birliği ve ihracatta oldukça etkin bir rol oynayan Alım Heyeti Programı çerçevesinde Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri (MENA), Balkan ülkeleri, CIS ülkeleri, Güney & Kuzey Amerika ülkeleri, Güneydoğu Asya gibi önemli bölgelerden ağırlıklı olmak üzere 77 ülkeden 600'den fazla davetli satın alma profesyonelini İstanbul’da ağırlıyor. Gıda sektörünün her alanından katılımcı ve ürünlerin yer aldığı, oldukça geniş bir ürün yelpazesini hem satın almacılar hem de ziyaretçilerle buluşturan fuar, toplamda 25 ülkeden 800’e yakın katılımcıya yeni iş birliği anlaşmaları fırsatları sunuyor. Fuar bünyesinde gerçekleşecek ticaret için bu sene 1 milyar Euro hedefleniyor. 

30 yıldır faaliyet gösterdiklerini ve tedarik tarafında güçlü bir etki alanı olduklarına dikkat çeken Metro Türkiye Sürdürülebilirlik Müdürü Betül Bildik, “Sürdürülebilirlik konusunda toplamda 22 tane aktif projelerimiz var. Projelerimizden bir tanesi kafessiz yumurta hayvan refahı ile ilgili. Türkiye’de ilk defa hayvan refahı ve kafessiz yumurtayı gündeme getirerek müşterilerimizi bu konuda bilgilendirip tavukların çok sıkı hareket alanı olmayan kümeslerde bütün hayatlarını geçirip ondan sonra mutfaklara sunulması konusu var. Bunun önemli bir gündem olduğunu düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı. 

Sürdürülebilirlik konusunda, kendi operasyonlarında 2017 yılından beri çalışmalar yaptıklarını söyleyen Bildik, atıklarını %51 oranında azalttıklarını belirtti. 

Hiç Urla projesinin detaylarını dinleyicilere aktaran Hiç Urla Kurucu Ortağı Sürdürülebilir Tarım ve Gastronomi Girişimcisi Duygu Özerson Elekdar, “Lokanta olmadan öncesinde Urla’da hikayemize zeytin tarımı ile başlamış olan bir firmayız. Kısaca ne yaptığımızı özetlersek Urla özelinde yerelde döngüsel, sürdürülebilir bir ekonomik model yarattık. Bunun çıkış kaynağı bizim için zeytin ormanı oldu. Yasal anlamı ve tanımıyla orman olan 2400 dönüm bir ormanlık alanda 60 bin zeytin ağacını organik sertifikalayarak zeytinyağı üretiyoruz. En iyi zeytinyağını üretmek hedefiyle çıktığımız yol sonunda bizi bu ormanı sürdürülebilir kılmak amacıyla birçok yatırıma yöneltti.” dedi.

Sürdürülebilirliğin reçetesini yazdıklarını belirterek sözlerine başlayan Divan Çevre ve Sürdürülebilirlik Yönetici Nur Çelik, “Arama motorundan sürdürülebilirliğin anlamına baktığımızda 23 milyona yakın farklı tanım göreceksiniz. Bu da bize herkesin bu konuya bakış açısının farklı olduğunu gösteriyor.” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

“İklim krizi ile tüm dünya mücadele ediyor. İklim krizinin kaynağı biz insanlarız. Nüfus artıyor, ihtiyaç ve beklentilerimiz artıyor. Bunun yanında teknoloji ilerliyor. Biz çevre, toplumsal hayat, ekonomik kalkınmanın gereklilikleri karşısında sürdürülebilir modellere geçmek zorundayız.”

Akkomarka olarak bir yılı aşkın süredir sürdürülebilirlik konusunda önemli çalışmalar yaptıklarına dikkat çeken Akkomarka Sürdürülebilirlik ve İş Geliştirme Uzmanı Seda Tarakçı, “Tüm çalışmalarımızı sorumlu restoran hareketi adı altında topladık. Gıda atığının ne kadar önemli olduğunu misafirlerimize anlatmak için elimizden gelen birtakım çalışmaları gerçekleştirdik. Çocuk misafirlerimiz için kitapçıklar hazırladık. Geleceğin bireylerini bilinçlendirmeyi hedefliyoruz.

Dünya nüfusu 1800’lü yıllarda 1 milyarken önümüzdeki 10 yılda 10 milyarı geçmesi bekleniyor. İklim krizi ile birlikte üretim yapılacak alanlar her geçen gün azalmakta ve yakında üretilen gıdalar çok yakında dünya nüfusuna yetmeyecek. Bu nedenle iklim değişikliğini hem de gıda israfını durdurmamız gerektiğini biliyoruz. Bunun yolu da hepimizin mutfağından ve sofrasından geçiyor. Kısacası iklim değişikliği ile mücadele sofralarımızda başlıyor.” ifadelerini kullandı.  

Tat duyusunun bir hafızası olduğuna dikkat çeken Uzman Diyetisyen Aslı İçüngür, “Biz ne kadar yenilikçi olursak olalım köklerimiz her zaman o eski atalarımızın beslenme şekline doğru döndürecektir.

Türk halkı döner, köfte seven bir topluluktur. Herkes kendi alanından en doğru pişirme yöntemi ile yemeklerini icra etmelidir. Buradaki en önemli nokta kullanılan yağlar ve miktarı, porsiyonlamalar, pişirme teknikleridir.” İfadelerini kullandı. 

Bugünün yenilikçi mutfağının ileride geleneksel mutfağa dönüşeceğini belirten EKS Mutfak Kurucusu Eyüp Kemal Sevinç, “Geleneksel mutfak evimizde pişen yemekler diyebiliriz. Yenilikçi mutfak ise son 20 yıl içerisinde ülkemizde daha aktif bir şekilde uygulanmaya başladı. Zaman geçiyor, hayat standartları değişiyor. Bu mesleği yapan şefler de misafirlerini heyecanlandırmaları gerekiyor. Onu yapabilmeleri için de yeni yemekler geliştirmek zorundalar ve yeni heyecanlar yaratmak zorundalar. Bu yapılan yenilikçi yemekler zamanla geleneksel mutfağın içine geçmiş oluyorlar. Bugünün yenilikçi mutfağı yarının geleneksel mutfağı oluyor.” 

Geleneksel mutfağa fizyon eklediğimizde gastronomi sanatı ortaya çıktığını dile getiren Koruyucu Sağlık Uzmanı ve Mikrobiyolog Prof. Dr. Oğuz Özyaral, “Geleneksel mutfağa gittiğinizde inanılmaz bir disiplin olduğunu görüyoruz. Örneğin; çorbayı tahıllı yapıyorsa önümüze bir daha tahıl çıkmıyor. Ayrıca geleneksel Türk mutfağından inanılmaz bir zenginlik var. Pirinç pilavını yaparken sunum için içine kuruyemiş koyuluyor. Biz bunları şu anda yapıyoruz, adı yenilikçi oluyor. Gelenekseli yeniden hayata getirmeye çalışıyoruz.” diyerek düşüncelerini dile getirdi. 

Sektörün nabzını uzman isimlerle tutan WorldFood Istanbul, üçüncü gününde de etkinlikleriyle sektörün ekonomik ve renkli yönünü ele almaya devam edecek.

Hibya Haber Ajansı