news-details

ATSO, ‘Hatay nar ekşisi'nin coğrafi işaret tescilini aldı

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, Hatay’ın lezzetlerinin ve değerlerinin markalaşması için 2005 yılından bu yana çalışmalarını sürdürüyor. ATSO, bu kapsamda Hatay’a özgü birçok ürüne coğrafi işaret belgesi aldı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin açıkladığı “2020 yılı Coğrafi İşaretli Ürünler Sıralaması’nda Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, Türkiye genelinde tescil bakımından 5. başvuru sayısı ile 3. oldu.

ATSO, bugüne kadar şu ürünleri tescil etti:

“5 Eylül 2008 tarihinde ‘’Antakya Künefesi”, 26 Şubat 2018 tarihinde ‘’Antakya sürkü (Çökeleği)’’, 12 Haziran 2018 tarihinde ‘’Antakya küflü sürkü (Çökeleği)”, 24 Ağustos 2020 tarihinde “Antakya kağıt kebabı”, 10 Eylül 2020 tarihinde “Antakya tuzlu yoğurdu”, 23 Kasım 2020 tarihinde “Samandağ Ney-i”, 18 Şubat 2021 tarihinde ‘’Antakya Carra peyniri’’, 13 Eylül 2021 tarihinde ‘’Samandağ biberi’’, 5 Ekim 2021 tarihinde ‘’Hatay kabak tatlısı’’, 8 Aralık 2021 tarihinde ‘’Hatay ceviz reçeli”, 22 Aralık 2021 tarihinde ‘’ Antakya künefelik peyniri’’, 13 Mart 2023 tarihinde ‘’ Antakya Künefesi Avrupa Birliği’’, 8 Mayıs 2023 tarihinde ‘’ Hatay Halhalı zeytini’’, Hatay nar ekşisi.”

 Hatay nar ekşisinin özellikleri ise şöyle:

“Hatay nar ekşisi, yörede üretilen hicaz ve katırbaşı ve/veya yerel narların (Punica granatum L.) birlikte veya ayrı ayrı olarak, ayıklanması, yıkanması, tanelenmesi, sıkılması, süzülmesi ve kaynatarak koyulaştırılması ile elde edilen, kullanılan meyvedek şeker/asit oranına göre ağızda her iki tadı da bırakan, kaynatma işleminden dolayı kendisine özgü karamelize ve nar aromasına sahip bir gıdadır.”

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın coğrafi işaret sürecinde Türk Patent Enstitüsü’ne teslim edilerek başvurusu yapılmış fakat daha süreci devam eden Hatay yöresel ürünleri şu şekilde:

“Hatay biber salçası, Hatay zahteri, Hatay barburi üzümü, Hatay beyaz balkabağı.”

Coğrafi işareti alınan ürünlerin Tescil sürecinde kurum ile çok büyük bir özveri ile çalışarak ATSO'dan desteklerini esirgemeyen Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Oğuz Alibekiroğlu’na, Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Kemal Avşar’a, Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yelda Güzel’e, Mustafa Kemal Üniversitesi Antropoloji Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Kadriye Şahin’e, Marka ve Patent şirketi Özener Patent sahibi Huriye Özener’e ve emeği geçen oda çalışanlarına teşekkür edildi.

,Hibya Haber Ajansı