news-details

Yeni Dönemde Çin'in Yeşil Kalkınması'nın beyaz kitabı yayınlandı

Çin Devlet Konseyi Basın Ofisi tarafından bugün düzenlenen basın toplantısında Yeni Dönemde Çin’in Yeşil Kalkınması isimli beyaz kitapla ilgili açıklama yapıldı.

Beyaz kitapta, son on yıldaki Çin’in yeşil kalkınmasının önlemleri ve başarıları özetlenerek Çin’in yeşil kalkınmasının temel kavramları ve pratik deneyimlerine yer verildi.

Çin’in ekolojik çevresinin kalitesi istikrarlı bir şekilde gelişmiştir. Son on yılda Çin 64 milyon hektar ağaçlandırmayı, 19 hektar çölleşmeyi önleme ve kontrol etmeyi, 800 bin hektar sulak alanın yeni inşa edilmesi veya restore edilmesini gerçekleştirdi. Ormanların, otlakların, sulak alanların, nehirlerin ve göllerin yüzölçümü artmaya devam etti ve arazi çölleşme eğilimi etkili bir şekilde tersine çevrildi.

Çevresel kalite önemli ölçüde iyileştirildi. 2021’de, Çin’in şehirlerinde yıllık ortalama PM 2.5 konsantrasyonu, 2015’teki metreküp başına 46 mikrogramdan metreküp başına 30 mikrograma düştü. Hava kalitesinin iyi olduğu günlerin oranı yüzde 87,5’e yükseldi ve yüzey suyu kalitesinin iyi olduğu bölümlerin oranı ise 84,9’a ulaştı.

Yeşil endüstrinin parlak gelişmesiyle Çin’in temiz enerji ekipman üretim ölçeği, dünyada ilk sırada yer alıyor.

Çin’in temiz enerji tüketiminin oranı yüzde 2012’deki yüzde 14,5’ten 2021’de yüzde 25,5’e çıktı ve kömür tüketiminin oranı yüzde 68,5’ten yüzde 56’ ya düştü. Yıllık ortalama yüzde 3’lük enerji tüketimi, yıllık ortalama yüzde 6,6’lık ekonomik büyümeyi destekledi.

Çin, küresel iklim müzakere gündemine yapıcı bir tavırla katılmıştır ve Paris Anlaşması’nın sonuçlandırılması ve uygulanmasına tarihi katkılarda bulunmuştur. Çin, küresel sürdürülebilir kalkınmayı ortaklaşa teşvik etmek için kapsamlı ve pragmatik yeşil uluslararası iş birliğini başarıyla yürütmüştür.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı