news-details

Gözler üstünde

Fed’in açıklanacak veriler karşılığında vereceği faiz artırım kararı merak konusu olmaya devam ederken bir veri daha geldi ve JOLTS açık iş sayısı açıklandı. 10 milyon 475 bin seviyesinde gerçekleşmesi öngörülen verinin Temmuz'da 11 milyon 239 bine çıkması beklentilerin üstünde gerçekleşti. Açık iş sayısındaki artışın, iş gücü talebinin yavaşladığına dair hiçbir işaret göstermediği, bunun da Fed’in agresif para politikası sıkılaşmasını sürdürmesine imkan tanıyacağı belirtildi. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, yayınlanan bir makalede, yeni verilerin enflasyonun "açıkça" yavaşladığını göstermesi durumunda, Federal Rezerv'in 75 baz puanlık faiz artırımlarından 'geri çevirmek' için bir nedeni olabileceğini söyledi. Şimdi gözler Cuma günü Ağustos ayı için tarım dışı istihdam verilerine çevrildi, çünkü işgücü talebindeki herhangi bir soğuma, Fed'in büyük faiz artışlarına bağlı kalması için baskıyı hafifletecek. Fed'in Eylül toplantısında üst üste üçüncü kez 75 baz puanlık bir faiz artışı olasılığı da %70’lerde devam ediyor. Asya piyasalarına baktığımızda ise, agresif parasal sıkılaştırma konusundaki endişelerin güçlü ABD istihdam verileriyle daha da alevlenmesiyle gerilediği görüldü. Açıklanan diğer veri tarafında, Almanya enflasyonu var. RusyaUkrayna savaşı sonucu artan enerji ve gıda fiyatlarındaki son yükselişle Ağustosta %7,9'a çıkarak neredeyse 50 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu da Avrupa Merkez Bankası'nın da gelecek ay çok büyük bir faiz artırımına gitme olasılığını güçlendirdi. Petrol fiyatları, endüstri verilerinin ABD yakıt stoklarının beklenenden daha fazla düştüğünü göstermesiyle yükseliş gösterdi. WTI ham petrol vadeli işlemleri, resesyon korkuları nedeniyle 5,37$ düştükten sonra 64 sent yükselerek varil başına 92,28$'a yükselirken Brent ham petrol vadeli işlemleri de %0.5 yükselerek varil başına 99.79 dolar seviyesine ulaştı. Öte yandan, Gazprom yaptığı açıklamayla, Engie'ye sözleşmelerle ilgili bir anlaşmazlık nedeniyle gaz dağıtımını sıkılaştıracağını duyurdu. Gazprom daha önce 31 Ağustos'tan 2 Eylül'e kadar Almanya'ya giden Kuzey Akım 1 doğalgaz boru hattını bakım için kapatacağını da duyurmuştu. Bununla birlikte, Rusya’nın % 20 kapasite ile çalıştırdığı hattın hiç açılmayacağına dair endişeler artıyor. Bu da Avrupa'da kışın yaşanacak enerji arzına ilişkin endişelerin derinleşmesine sebep oluyor. Hazine getirilerine baktığımızda, iki yıllık ABD Hazine getirisi, %3.497 ile 15 yılın zirvesine ulaştı. %3,153 ile iki ayın en yüksek seviyesine ulaşan 10 yıllık Hazine getirisi ise %3,1137 seviyesine geriledi. Dolar endeksi, haftaya 109.48'de yirmi yılın en yüksek seviyesine işaret ederek başladıktan sonra hafifçe yumuşayarak 108.69'a geriledi. Altın ise 1.723$ seviyesinde. MSCI'nin en geniş Asya-Pasifik hisse senedi endeksi %0.7 düştü. Bugün yurt içinde TÜİK, ikinci çeyrek için GSYH rakamlarını açıklayacak. Yurt dışında ise Almanya iş gücü, Euro Bölgesi enflasyonu, ABD ADP özel sektör istihdamı ve Chicago PMI verileri öne çıkıyor.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Zorunlu karşılıklar hakkındaki tebliğde değişiklik yapılmasına dair tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, gerçek ve tüzel kişi dönüşüm oranı yüzde 10’nun altında kalan bankalar ilave 5 puan, yüzde 10 ila yüzde 20 arasında olan bankalar ise ilave 3 puan zorunlu karşılık ayıracak.

Bugün itibariyle uçak biletlerindeki tavan fiyat 1150 lira oldu. 2022 yılı içerisinde 5 kez artırılan tavan fiyat 9 ayda 500 liradan 1150 liraya kadar yükseldi.

ABD Başkanı Joe Biden, "Daha Güvenli Amerika Planı" hakkında yaptığı açıklamada, ABD’de saldırı silahlarını yasaklamaya kararlı olduğunu söyledi

Tayvan ordusu, Çin’e ait insansız hava aracının (İHA) tüm uyarılara rağmen Tayvan’a bağlı Erdan Adası üzerinde uçuşuna devam etmesi üzerine ilk kez bir Çin İHA’sına uyarı ateşi açtı.

Avrupa Birliği (AB), Zaporijya Nükleer Santrali’ndeki çatışmaların ardından "önleyici bir güvenlik önlemi" olarak Ukrayna’ya radyasyon riskine karşı 5 milyondan fazla anti-radyasyon tableti gönderileceğini açıkladı.

Goldman Sachs Group, doğal gaz fiyatlarının yüksek kalmaya devam etmesi halinde İngiltere'de enflasyonun gelecek yıl yüzde 22'ye kadar yükselebileceğini öngördü.

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, Fed'in fiyatlardaki yükselişi yatıştırmak için çabalarını çekinmeden sürdüreceğini, ancak enflasyonda gerilemenin sorunsuz bir süreç de olmayacağını söyledi

Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun bir bakanın mevcut görevini kişisel nedenlerden ötürü değiştirmek istemesi nedeniyle kabinede değişikliğe gitmesi bekleniyor

Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Bundesbank Başkanı Joachim Nagel, Euro Bölgesi'nde bir ekonomik daralma yaşanacağı endişelerinin enflasyon ile mücadele için borçlanma maliyetlerini yükseltme adımlarını rayından çıkarmaması gerektiğini söyledi.

New York Fed Başkanı John Williams, faiz oranlarının yükselmeye devam etmesini ve enflasyon bastırılana kadar o seviyelerde kalmaya devam etmesini beklediğini söyledi.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, enflasyonun yavaşladığına dair gelecek verilerin kendisinin Fed'in son 2 toplantıda yaptığı 75 baz puanlık faiz artırımlarından daha düşük bir faiz artırımı yapmasına destek vermesini sağlayacağını söyledi.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı