news-details

Jackson Hole Ekonomi Sempozyumu ve Merkez Bankaları Politikaları

Sempozyum hakkında… Kansas City Fed, Jackson Hole, Wyoming'deki yıllık ekonomi politikası sempozyumunda dünyanın dört bir yanından düzinelerce merkez bankacısı, politika yapıcı, akademisyen ve ekonomisti ağırlamaktadır. Sempozyum katılımcıları arasında önde gelen merkez bankacıları, maliye bakanları, akademisyenler ve finans piyasası aktörleri yer almaktadır. Katılımcılar, sempozyum konusuna ilişkin ekonomik sorunları, sonuçları ve politika seçeneklerini tartışmak üzere bir araya gelirler. Sempozyum bildiriler, yorumlar ve tartışmalardan oluşmaktadır.

2022 Ekonomi Politikası Sempozyumu, "Ekonomi ve Politika Üzerindeki Kısıtlamaların Yeniden Değerlendirilmesi" 25-27 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek. Powell’ın konuşması 26 Ağustos Cuma günü olacak.

Fed ekonomik öngörüleri… FOMC toplantısının tutanaklarının geçen hafta açıklanmasının ardından henüz faiz politikasının nihai geleceği için bir şey söylemek konusunda piyasalar temkinli ve ikiye bölünmüş bir çerçevede. Bir kısım komite üyesi, Fed'in sonunda faiz artırımlarının büyüklüğünü azaltacağına olan inancını dile getirirken; çoğu üye, enflasyonu düşürme çabalarının daha fazla zaman alacağını belirtti.

Yani perspektifin nasıl değerlendirileceği konusu ilerleyen dönem faiz beklentilerini şekillendiriyor. Resesyon penceresinden bakanlar, Fed’in Eylül’de son bir defa çoklu doz faiz artırımı gerçekleştirdikten sonra yavaşlayacağını ve kısa bir süre sonra faiz indirimlerine başlayabileceğini düşünüyorlar. Stagflasyon penceresi ise, Fed’in halen yeterince sıkılaştırma yapmadığını düşündüğünden daha radikal hareket beklentilerini dile getiriyorlar. Eğer Fed, halen enflasyonu düşüremediğini hissediyorsa 70 ve 80’li yıllarda Volcker perspektifine benzer şekilde “ne gerekiyorsa yapmak” konusunda daha acı verici faiz hareketlerine girişme ihtimalini masada tutabilir. Bu konuda, enflasyonun önceki aylara göre Temmuz ayında hem tüketici hem de üretici bazında aşağı gelmiş olması bir nebze rahatlama sağlamakta.

Fed reel fonlama faiz oranı ile çekirdek PCE deflatörü karşılaştırması

Enflasyon penceresi ve faiz hareketleri… Geçmiş enflasyon döngüleri, enflasyonun yukarı yönlü ivmesini kırmak için Fed'in federal fon oranını mevcut enflasyon oranının üzerine yükseltmesini göstermekte. Hâlâ düşük olan nominal faiz oranı ve %5 aralığında bir çekirdek PCE deflatörü göz önüne alındığında, bunu yapmak biraz sorunlu olacaktır. Piyasa katılımcılarının mevcut konsensüs tahmininden daha yüksek kısa vadeli faiz oranları ise hala masada olan bir ihtimal. Yani Powell Cuma günü sanılan kadar güvercin olmayabilir.

Fed'in 20-21 Eylül FOMC toplantısında federal fon oranını 50 baz puan daha artırmasına dair fiyatlama gerçekleştirilmekte, buna karşın CME’de görülen swap traderlarının ima edilen faiz fiyatlaması aslında 50 ile 75 baz puanın ortasında bir yerde olduğumuzu göstermekte. Bunu Kasım başında 25 ila 50 baz puan ve Aralık'ta 25 baz puanlık bir artışla takip edilmesi beklenmektedir. Bundan sonra Fed'in bir ara vermesi ve gerçekleştirdiği faiz artırımlarının ekonomiyi nasıl etkilediğini analiz etmesi beklenecektir. Swap traderları fiyatlaması Mayıs ayından sonra faiz indirimlerinin başlayabileceğini göstermektedir.

Sonuç? Jackson Hole’da Fed'in düşüncesine biraz daha ışık tutulması bekleniyor. Powell'ın Fed'in enflasyonu %2'ye geri getirecek kadar sıkı politika yapma taahhüdünü yinelemesi bekleniyor. Bu, Fed'in önümüzdeki toplantılarda daha küçük faiz artırımlarına yönelme olasılığını dışlamasa da, bunu enflasyonu düşürme taahhüdünden geri adım atmadığını gösterecek şekilde yapması gerekecek.

Kaynak Enver Erkan / Tera Yatırım

Hibya Haber Ajansı