news-details

Forex gündem

ABD’de dün açıklanan ÜFE rakamı ocak ayında aylık bazda yüzde 0,7 oranında artış kaydetti ve yıllık ÜFE yüzde 6,00 olarak gerçekleşti. Açıklanan rakam piyasadaki genel beklentilerin üzerinde geldi. ABD’de güçlü seyreden istihdam piyasasının yanında bu hafta açıklanan TÜFE ve ÜFE rakamlarının piyasa beklentilerinin üzerinde gelmesi Fed’e ilişkin faiz artırım beklentilerinin güç kazanmasına ve küresel risk iştahının baskılanmasına neden oluyor. 

Açıklanacak önemli ekonomik veriler       

•    10:00 Türkiye – TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi Önem: Düşük

•    12:00 Euro Bölgesi – Cari İşlemler Dengesi Önem: Düşük

Türkiye

Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre, bankaların bağış ve yardım sınırlamasına muafiyet getirildi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Kahramanmaraş merkezli deprem hakkında yaptığı değerlendirmede, “NATO müttefikimiz olan Türkiye ile bu zorlu zamanlarda yan yana olacağız ve Türkiye’yi destekleyeceğiz.” dedi. Birleşmiş Milletler, Türkiye'deki depremzedeler için 1 milyar dolar insani yardım çağrısında bulundu. Merkez Bankası, döviz talebini azaltmak amacıyla bankalardan döviz forward maliyetinin artırılmasını isteyerek, dolar forward kontratlarında faizi yüzde 30 seviyesinden yüzde 40’a yükseltmelerini istedi. Yurt içinde gündeme dair gelişmeler ve TCMB piyasa katılımcıları anketinin açıklanması bekleniyor.

Euro Bölgesi

Avrupa tarafında, merkez bankası yetkililerinin sıkı para politikalarının süreceğine yönelik yönlendirmelerine karşın şirket bilançolarının beklentilerden iyi gelmesi ile pay piyasaları dün pozitif seyrederken, küresel çapta azalan risk iştahı ile endeks vadeli kontratlarında yeni günün satıcılı başladığı görülüyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, bankanın yıllık raporuna ilişkin Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, enflasyon baskıları karşısında bir sonraki toplantıda faiz oranlarını 50 baz puan daha artırmayı planladıklarını belirtirken, Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Joachim Nagel de ECB'nin enflasyon beklentilerini istikrara kavuşturmak için kararlı davranması ve daha fazla faiz artışı yapması gerektiğini savundu.

ABD

Dün ABD’de ÜFE verileri açıklandı. ÜFE verisi geçen ay yüzde 0,7 artarak Haziran’dan bu yana en yüksek seviyesine ulaşırken yüksek enerji maliyetlerinin etkisiyle bir yıl öncesine göre yüzde 6 artış gösterdi. Verinin Ocak ayı için beklentilerin üstünde yükselmesi, Fed’in önümüzdeki aylarda daha fazla faiz artışı yapmasına neden olabilecek kalıcı enflasyonist baskılara dikkat çekti. Diğer yandan Philadelphia Fed imalat endeksi, pandemi sonrası en düşük seviyeye geriledi. Philadelphia Fed’in açıkladığı endeks, Ocak ayında -8,9’dan -24,3’e gerileyerek Mayıs 2020 sonrası en düşük seviyeyi gördü. Açıklanan raporda 33 firmanın 31’inin üretiminde ve siparişlerde belirgin bir azalma olduğu belirtildi.

Kaynak: Gedik Yatırım
Hibya Haber Ajansı