news-details

Sabah stratejisi

Güne acı bir haberle başlıyoruz. AFAD, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de, 7,4 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi. Gaziantep'te de büyüklükleri 6,4 ile 6,5 olan iki depremin meydana geldiği açıklanırken, depremlerin çevre illerde de yoğun şekilde hissedildiği öğrenildi. Üzüntümüz büyük. Umarız en az kayıpla atlatılır. Aklımız o bölgedeyken, bir taraftan da piyasaları takip etmek zorundayız. Dolar/TL'ye baktığımızda, 18,80 civarındaki yatay hareketlerin sürdüğünü izliyoruz. Kur, söz konusu seviye civarında uzunca bir süredir düşük oynaklıkta oldukça sınırlı hareketler sergilemekteydi. Cuma günü %5,16 oranında yükseliş kaydeden BIST100'ün ise güne kısmi satışlarla başlamasını bekliyoruz. Perşembe günü 4.480 seviyesinden gelen güçlü alım dalgasının yarattığı iyimserlik, SPK'nın düzenlemeleri, beklentilerin belirgin şekilde üzerinde gelen ocak ayı enflasyonu ve güçlü gelen ABD tarım dışı istihdam verisinin yakın dönemde Borsa İstanbul için bir alternatif oluşturan ABD borsaları ve altında satışa yol açması, cuma günkü fiyatlamalarda etkili olduğu söylenebilir. Küresel borsalarda ABD verisinin etkisinin bu sabah da devam ettiğini izliyoruz. ABD vadelileri %0,3-%0,5 oranında düşerken, Euro Stoxx 50 vadelisi %0,7 geriliyor. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksinde ise yaklaşık %2'lik kayıp var. Geçen yıl borsa için ana katalizör olan enflasyonun yüksek gelmesi borsa tarafında etkisini göstermeye devam edebilir. Yurtdışı piyasalardaki görüntü de düşünüldüğünde borsada olası düşüşler sınırlı kalabilir ve toparlanma eğilimi sürebilir. Endekste geçen hafta 4.480 seviyesi görülmüş ve haftalık kayıp %14'e yaklaşmıştı. Bu seviyeden gelen alımlarla endeks haftayı %3,74 kayıpla 4.998 seviyesinden tamamladı. Veri tarafında bu hafta sanayi üretimi öne çıkarken, 4Ç finansalları izlenmeye devam edilecek. Yurtdışında ise gündem görece sakin. Piyasaların odak noktasında başta yarın Powell olmak üzere Fed üyelerinin hafta boyunca gerçekleştirecekleri konuşmalar izlenecek.
 





    

MAKROEKONOMİ

Yurt içindeTÜİK tarafından ocak ayı TÜFE ve ÜFE verileri yayınlandı. Ocak ayında TÜFE, Bloomberg piyasa beklentisi olan %4'ün belirgin üstünde aylık %6,65 arttı, TÜFE yıllık bazda ise %64,27'den %57,68'e geriledi. Ocak 2022'deki %11,1'lik baz etkisi yıllık düşüşte belirleyici oldu. Çekirdek B ve C göstergelerindeki aylık artış ortalama %7,4 ile manşet enflasyonun da üzerinde gerçekleşti, B çekirdek göstergesi yıllık %57,05'e hafif gerilerken, C endeksi %52,97'ye yükseldi. Başta hizmetler enflasyonu olmak üzere mallar enflasyonunun önceki aya göre sert bir şekilde hızlandığını görmekteyiz. Asgari ücrete en duyarlı sektörleri barındırması açısından hizmet enflasyonunun genelinde keskin bir yukarı hareket gözlenirken, aylık artış tarihi yüksek seviyesinde gerçekleşti. Mallar enflasyonunda gıdadaki artış özellikle belirleyici olurken, giyim ve ayakkabı ile enerji kalemi artışı sınırlamış.

  • Enerji kalemindeki düşüşle aralık ayında ÜFE'de gözlemlediğimiz aylık düşüş ardından ocak ayında başta gıda ürünleri ve metalik olmayan diğer mineral ürünlerin etkisiyle ÜFE aylık %4,15 artış kaydetti. ÜFE'deki aylık artışı enerji kalemi sınırlamayı sürdürdü. (ÜFE 2022 yılında ortalama %5,9 artış, 2003 yılından bu yana ortalama %1,3 artış gösterdi) Yıllık bazda baz etkisinin de katkısıyla %97,72'den %86,46 seviyesine gerileyerek Aralık 2021'den bu yana en düşük seviyeye geldi.
  • Rutin olarak her yıl ocak ayı TÜFE verisinde gerçekleştirilen madde ağırlıkları ve TÜFE sepetinin güncellenmesinde konut, lokanta ve oteller, sağlık, eğlence ve kültür ile gıda ve alkolsüz içeceklerin ağırlığının artırıldığını, en çok ağırlığı azaltılanın ise ulaştırma ve alkollü içecekler ve tütün kalemlerinin olduğunu görmekteyiz.
  • Yılın ilk Enflasyon Raporu'nda TCMB, 2023 yıl sonu enflasyon tahminini %22,3 (%17,8-%26,9 tahmin aralığı) seviyesinde korudu. (Son TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi'nde katılımcıların 2023 yıl sonu TÜFE beklentisi %32,5 idi.) TCMB'nin enflasyon tahmin patikası, baz etkisinin katkısıyla TÜFE'nin bu yılın ilk yarısında belirgin düşüşünü sürdüreceğini işaret etmekte ve ilk yarıda %30'lara doğru bir gevşeme beklentisini yansıtmakta. İkinci yarıda da düşüşün sürmesi ancak daha ılımlı olmasının beklendiği görülmekte.

  • TÜFE'nin detaylarını incelediğimizde; 1,68 puanla en yüksek etkiyi veren kalem başta işlenmemiş gıda kaynaklı olmak üzere ''Gıda grubu'' oldu. Ocak aylarının üzerinde bir gıda enflasyonu görmekteyiz, et ve sebze fiyatları yükselişe öncülük etmekte. Hem yemek hem de konaklama hizmetlerindeki artışla ''Lokanta ve oteller'' kalemi 1 puan TÜFE'yi etkiledi. Kişisel ulaştırma araçları ile ilgili diğer hizmetler başta olmak üzere yolcu taşımacılığı ve motorlu araçlardaki artışlarla ''Ulaştırma'' kaleminin TÜFE'ye etkisi 0,95 puan oldu. Temel hastahane hizmetleri ve ilaçlardaki artışın öncülük etmesiyle ''Sağlık'' kalemi 0,65 puan etkilemiş. İstanbul'da doğal gaz fiyatlarındaki indirime karşın şebeke suyu ve kira artışlarının sürmesiyle ''Konut'' kalemi aylık enflasyona 0,55 puan etki yapmış. Giyim ve ayakkabı kalemi TÜFE'yi negatif etkileyen tek kalem, ocak aylarında tarihsel olarak düşüş eğilimi sergilemesine karşın düşüşün %6,7 olan tarihsel ortalamanın belirgin altında kaldığı görülüyor

Ayrıca ABD'de ocak ayında tarım dışı istihdam artışı, yavaşlama beklentilerine karşın 260 bin kişi seviyesinden 517 bin kişi seviyesine yükseldi ve böylece temmuz ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. İşsizlik oranı ise, ocakta hafif artış beklentilerine karşın %3,5'ten %3,4 seviyesine gerileyerek 1969'dan bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Enflasyonun seyri açısından bakılan ortalama saatlik kazançlar, yani ücretlerdeki artış hızı ise ocakta aylık bazda %0,4'ten %0,3 seviyesine yavaşlayarak beklentilerle uyumlu gerçekleşirken, yıllık ise %4,9'dan %4,4 seviyesine gerileyerek Ağustos 2021'den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü. Bu kapsamda, açıklanan söz konusu istihdam piyasası verileri, ocak ayında birçok firmada, başta teknoloji ve finans sektörleri firmaları olmak üzere işten çıkarmaların devam etmesine karşın iş gücü piyasasının sıkı görünümünü sürdürdüğüne işaret etti. Nitekim son açıklanan haftalık yeni işsizlik maaş başvurularının son dokuz ayın en düşük seviyelerine gerilemesi ve aralık ayında JOLTS açık iş sayısının beklenenden daha büyük bir artışla son beş ayın en yüksek seviyesine ulaşması da iş gücü piyasasının sıkı görünümünü teyit etmişti. Fed'in son toplantısının ardından yayınlanan karar metninde de iş gücü piyasasının son aylarda güçlü kaldığı belirtilmişti.
 
Yurt dışında bu hafta veri takvimine bakıldığında,

  • ABD tarafında, Fed'in, geçen hafta faizleri 25 baz puan artırarak sıkılaşma hızını yavaşlatmayı sürdürdüğü toplantısı sonrasında bu hafta piyasaların odak noktasında başta yarın Powell olmak üzere Fed üyelerinin hafta boyunca gerçekleştirecekleri konuşmalar, Banka'nın para politikasına ilişkin olası yeni sinyaller bakımından takip edilecek. Ayrıca istihdam piyasası verilerinden, perşembe günü haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi izlenecek. Son açıklanan haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi, 183 bin kişi seviyesine gerilemeyle nisan ayından bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü. Bunun yanında, aralık ayına ilişkin dış ticaret dengesi verisi yarın açıklanacak. Kasım ayında küresel çaptaki ve iç talepteki yavaşlamanın yanında, enerji fiyatlarındaki gevşemenin etkisiyle aylık bazda ihracat ve ithalatta düşüşler gözlenmişti. Buna göre, kasımda aylık bazda ihracat %2 düşüşle 251,9 milyar USD'ye gerileyerek mart ayından bu yana en düşük seviyede gerçekleşirken, ithalat ise aylık bazda %6,5 oranında daha belirgin düşüşle 313,4 milyar USD seviyesine gerileyerek Aralık 2021'den bu yana en düşük seviyede kaydedilmişti. Böylece aylık dış ticaret açığı 61,5 milyar USD seviyesine gerileyerek Eylül 2020'den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti. Cuma günü öte yandan, şubat ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisi takip edilecek. Ocak ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi, 59,7'den 64,9 seviyesine yükselmişti ve böylece geçen yılın nisan ayından bu yana en yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü.
  • Avrupa tarafında ise, Almanya'da üretimin seyrine ilişkin olarak aralık ayı fabrika siparişleri verisi bugün ve aralık ayı sanayi üretimi verisi ise yarın takip edilecek. Ayrıca iç talebin seyrine ilişkin olarak Euro Bölgesi'nde aralık ayı perakende satışlar verisi yarın izlenecek. Bunun yanında, Euro Bölgesi'nde şubat ayına ilişkin Sentix yatırımcı güveni verisi bugün takip edilecek. Ocak ayına ilişkin Sentix yatırımcı güveni endeksi, bölgede ılımlı hava koşullarının desteğiyle doğal gaz fiyatlarındaki gevşemeyle enerji krizine yönelik endişelerin yatışması, bölgede sert resesyon beklentilerindeki iyileşme ve enflasyonda gözlenen yavaşlamanın olumlu etkileriyle -21'den -17,5 seviyesine toparlanarak yükselişini üçüncü aya taşımıştı ve son yedi ayın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Yatırımcı güveninin şubatta da toparlanmasını sürdürmesi bekleniyor. Ayrıca ECB'nin para politikasına da yön verecek olan enflasyon verilerinden, Almanya'da ocak ayı TÜFE öncü verisi perşembe günü takip edilecek. Almanya'da aralık ayında TÜFE, özellikle enerji ürünleri fiyatlarındaki gevşemenin ve Almanya'da hükümetin, hanehalkı ve işletmelerin enerji faturalarını azaltıcı yöndeki tek seferlik desteğinin etkisiyle aylık %0,8 gerileyerek düşüşünü ikinci aya taşırken, yıllık bazda ise %10'dan %8,6 seviyesine gerileyerek son dört ayın en düşük seviyesinde gerçekleşmişti ve böylece ekim ayında ulaştığı rekor seviye olan %10,4'en yavaşlamayı sürdürmüştü. Ocak ayında ise hükümetin enerji desteğinin sonlanmasıyla birlikte TÜFE'nin, aylık bazda %1,2 oranında artması ve yıllık bazda ise %8,6'dan %9 seviyesine yükselmesi bekleniyor.
  • Cuma günü bunun yanında, İngiltere'de aralık ayına ilişkin aylık GSYH büyüme verisi ile birlikte geçen yılın son çeyreğine ilişkin GSYH öncü büyüme verileri açıklanacak. Çeyreksel bazda bakıldığında, İngiltere ekonomisi geçen yılın birinci çeyreğinde %0,6 büyüme sergilemesinin ardından ikinci çeyrekte ise Rusya ve Ukrayna savaşının devam eden etkileri, Rusya kaynaklı enerji arz güvenliğine yönelik endişeler, artan enflasyonist baskılar, sıkılaşan finansal koşullar ve artan resesyon endişelerinin etkisiyle büyüme hızı çeyreklik bazda %0,1 seviyesine yavaşlamıştı, üçüncü çeyrekte ise söz konusu etkilerin yanında BoE'nin faiz artışlarına devam etmesinin de etkisiyle %0,3 oranında daralmıştı, bununla birlikte üçüncü çeyrekte daralma, beklentilerin altında gerçekleşmişti, yıllık büyüme hızı da üçüncü çeyrekte %4'ten %1,9'a yavaşlamıştı. Geçen yılın son çeyreğinde ise ülke ekonomisinin, çeyreklik bazda %0 oranında büyüme sergileyerek durağan seyretmesi ve yıllık bazda ise büyüme hızının %1,9'dan %0,3 seviyesine yavaşlaması bekleniyor. Ülke ekonomisindeki zayıflamanın önümüzdeki dönemde de sürmesi beklenmekte. Nitekim İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE), politika faizini beklentilerle uyumlu olarak 50 baz puanlık artışla %4 seviyesine yükselttiği geçen haftaki toplantısının ardından yayınladığı karar metninde, İngiltere ekonomisinin mevcut durumda resesyonda olduğu ancak gerilemenin kasım ayındaki öngörülerden daha kısa ve hafif olmasının beklendiği belirtilmişti.
  • Asya tarafında ise, cuma günü küresel enflasyonun seyrine yönelik de sinyal verecek olan Çin'de ocak ayına ilişkin TÜFE ve ÜFE verileri takip edilecek. Aralık ayında Çin enflasyon verilerinde kasım ayına göre toparlanma gözlenmişti, bu kapsamda kısıtlamaların kademeli bir şekilde kaldırıldığı bir ortamda talep iyimserliğiyle TÜFE'de sınırlı artış gözlenmişti, ÜFE'deki düşüş sürse de kasıma göre hız keserek üretici fiyatlarındaki deflasyonun azaldığına işaret etmişti. Buna göre, Çin'de aralık ayına ilişkin TÜFE, aylık bazda yatay seyrederken, yıllık bazda ise artan gıda fiyatlarının etkisiyle beklentilerle uyumlu olarak %1,6'dan %1,8 seviyesine yükselmişti. Ocak ayında ise Çin hükümetinin, salgın kısıtlamalarını gevşetmeyi sürdürmesinin ve Çin Yeni Yılı tatili nedeniyle hareketliliğin artmasıyla iç talepte gözlenen toparlanmanın yanında, küresel ekonomik faaliyetteki olumlu görünümün etkisiyle yıllık bazda TÜFE'deki ve ÜFE'deki toparlanmanın sürmesi bekleniyor. Bu kapsamda, Çin'de ocakta yıllık bazda TÜFE'nin %1,8'den %2,2 seviyesine yükselmesi ve ÜFE'nin de %0,5 oranında daha sınırlı düşüş sergilemesi beklenmekte.   

Yurt içinde ise, bugün ocak ayı reel efektif döviz kuru endeksi verisi, yarın ocak ayı Hazine nakit dengesi verisi, çarşamba günü ocak ayı DHMİ uçuş istatistikleri, perşembe günü aralık ayı dış ticaret endeksleri ve cuma günü ise aralık ayı iş gücü istatistikleri ve sanayi üretimi ile inşaat maliyet endeksi verileri takip edilecek. Ayrıca bugün TCMB tarafından ocak ayı Aylık Fiyat Gelişmeleri Değerlendirmesi Raporu yayınlanacak.

  • Aralık ayında reel efektif döviz kuru endeksi, %2 oranında düşüşle 55,74 seviyesinden 54,66 seviyesine gerilemişti ve böylece eylülden bu yana artış eğilimine ara vermişti.
  • Hazine nakit dengesi, aralıkta 108,3 milyar TL açık vermişti, 12 aylık kümülatif nakit açığı 153,3 milyar TL'den 169,4 milyar TL'ye, GSYH'a oranı ise %1,2'den %1,4'e yükselmişti (GSYH verisi olarak 3. çeyrek kümülatif verisi kullanıldı). Faiz dışı denge ise aralık ayında 92,8 milyar TL açık verirken, kümülatif faiz dışı fazla 118,4 milyar TL'den 110,6 milyar TL'ye gerilemişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın ocak-mart dönemi iç borçlanma stratejisinde ocak ayı iç borçlanma hedefi 55 milyar TL olarak açıklanmıştı. Hazine ocak ayında hesaplamalarımıza göre borçlanma hedefinin üzerinde 94,5 milyar TL iç borçlanma gerçekleştirdi ve ocak ayında iç borç anapara ödemesinin 32,3 milyar TL olduğunu varsaydığımızda Hazine'nin 62,2 milyar TL net iç borçlanma gerçekleştirdiğini hesaplamaktayız. Ayrıca Hazine ocak ayında uluslararası piyasalarda dış borçlanmaya gitmiş ve uluslararası sermaye piyasalarında USD cinsinden bir tahvil ihracı gerçekleştirerek, söz konusu ihracın tutarı 2,75 milyar USD (yaklaşık 51,6 milyar TL) seviyesinde gerçekleşmişti. Hazine'nin ocakta dış borç anapara ödemesinin ise 2,2 milyar TL olduğunu varsaydığımızda 49,4 milyar TL net dış borçlanma gerçekleştirdiğini öngörmekteyiz. Böylelikle Hazine'nin ocak ayında toplamda yaklaşık 111,6 milyar TL net borçlanma gerçekleştirdiğini hesaplıyoruz. Ocak ayında Hazine'nin TCMB Analitik Bilanço'dan kasa hareketlerine baktığımızda kasa bakiyesinin bir önceki aya göre 58,7 milyar TL tutarında arttığını görmekteyiz. Bu açıdan bütçe dengesi öncesi izlediğimiz ocak ayında Hazine nakit dengesinin açık verebileceğini değerlendirmekteyiz.
  • DHMİ aralık ayı verilerine göre, dış hat yolcu sayısı, aylık bazda %3,9 gerileyerek düşüşünü dördüncü aya taşımıştı. Öte yandan, dış hat yolcu sayısının aralık ayında ulaştığı aylık 6,85 milyon kişilik seviye, salgın öncesi dönem olan Aralık 2019'daki seviyeyi (6,16 milyon kişi) de aşarak en yüksek aralık ayı verisi olmuştu. Aralıkta dış hat yolcu sayısının yıllık artış hızı ise %42,9'dan %44'e yükselmişti ve turizm gelirlerinin güçlü seyrini sürdürdüğüne işaret etmişti.
  • Arındırılmış işsizlik oranı kasım ayında iş gücüne katılım oranındaki artışa karşın %10,2 seviyesinde yatay seyretmişti. Arındırılmamış işsizlik oranı da %9,9 seviyesinde yatay seyretmişti. Öncü göstergeler kapsamında aralık ayına ilişkin anket göstergeleri istihdamda karışık bir görünüme işaret etmekteydi. S&P Global/İSO imalat sanayi raporunda, istihdamın üst üste ikinci ay genişlediği ve istihdam düzeyindeki artışın son 10 ayın yüksek hızında kaydedildiği belirtilmekteydi. Bunun yanında, sektörel güven endekslerinde aralık ayında gelecek üç aya ilişkin istihdam beklentileri, karışık bir görünüm sunarak inşaat, perakende ticaret ve hizmet sektörlerinde artarken, reel kesimde ise gerilemişti.

 
ŞİRKET HABERLERİ


Anadolu Sigorta (ANSGR, Pozitif): Şirket'in 4Ç2022'deki net dönem karı (konsolide) 756,8mn TL gerçekleşerek yıllık %219,8 oranında artış göstermiştir. Ortalama piyasa beklentisi 220mn TL kar idi. Şirket'in genel teknik bölüm dengesi ise bir önceki yılın son çeyreğine göre %80,1 oranında artış göstererek 4Ç2022'de 570,9mn TL'ye yükselmiştir. Diğer yandan, net yatırım gelirleri 239,9mn TL ile 4Ç2021'deki 27,7mnmn TL'nin oldukça üzerinde gerçekleşmiştir.

Son Çeyrek karı sonrasında Şirket'in 2022 yılı net karı yıllık %124,4 oranında artarak 1.324mn TL'ye yükselmiştir.

Şişe Cam (SISE, Nötr): Şişe Cam'ın 4Ç2022'deki ana ortaklık net dönem karı yıllık bazda %13 oranında artarak 5.589mn TL olarak gerçekleşmiştir. Piyasanın 4Ç22'deki ortalama kar beklentisi 4.500mn TL idi. Şişe Cam'ın satış gelirleri 4Ç2022'de 29.070mn TL gerçekleşerek (Beklenti: 28.860mn TL) yıllık %163 oranında büyüme kaydederken, brüt kar %118 oranında artış kaydetmiş ve 8.185mn TL'ye yükselmiştir. Brüt kar marjı ise 5,7 puan daralarak %28,2 olarak gerçekleşmiştir. Faaliyet giderleri %118 oranında artarak 5.553mn TL'ye çıkan Şirket'in FAVÖK'ü ise 4.631mn TL (Beklenti 5.754mn TL) gerçekleşerek yıllık %94 oranında artış kaydetmiştir. FAVÖK marjı da %15,9 olmuştur. Bir önceki yılın son çeyreğinde FAVÖK marjı %21,6 idi. Diğer yandan, Şirket bu çeyrekte 4.623mn TL yatırım faaliyetlerinden net gelir kaydederken, net finansman gideri 3.204mn TL olmuştur. Özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan 194,7mn TL gelir ve 875,1mn TL'lik vergi gelirinin ardından Şirket'in geçen yılın son çeyreğindeki karı 5.589mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Dördüncü çeyrek karı sonrasında Şirket'in 2022'deki ana ortaklık net dönem karı ise yıllık %114 oranında artarak 19.345mn TL'ye yükselmiştir.

Anadolu ISUZU (ASUZU, Nötr): 28 Aralık 2022 tarihli açıklamada Şirket ile Fzk Mühendislik arasında FZK'nın otomotiv faaliyetlerinin kısmi devir yapılarak ASUZU tarafından satın alınmasına ilişkin ön protokol imzalandığı duyurulmuştu. ASUZU ile Fzk Mühendislik arasında 03.02.2023 tarihinde devir sözleşmesi imzalanmıştır. FZK'ya ödenecek toplam kısmı devir bedeli 6,5mn USD+ KDV'dir, ödemelerin 2 yıl içerisinde tamamlanması planlanmaktadır.

Bim Birleşik Mağazalar (BIMAS, Nötr): 2 Şubat 2023 tarihli Yönetim Kurulu kararıyla başlatılan pay geri alım programı kapsamında 03.02.2023 tarihinde 200.000 adet pay geri alınmış ve Şirketin sahip olduğu BIMAS payları 9.557.992 adete ulaşmıştır. (Şirket sermayesine oranı %1,5741)

Girişim Elektrik (GESAN, Nötr): 19/01/2023 tarihinde, şirketin %70 bağlı ortaklığı Europower Enerji'nin, TEİAŞ Genel Müdürlüğü tarafından 19/01/2023 tarihinde gerçekleştirilen, '' İTM-429 Referanslı 154kV Çorlu TM Yenileme Yapım İşi'' konulu ihaleye katıldığını ve en avantajlı fiyat verilerek ihalede 1. olduğu bildirilmişti. TEİAŞ İhale Komisyonu, işin Europower Enerji uhdesinde kaldığına dair kesinleşen karar 03/02/2023 tarihinde bildirmiştir. İşin bedeli KDV hariç 112,6mn TL'dir.

Migros (MGROS, Nötr): Şirketin, 18 adet Migros, 5 adet Migros Jet, 1 adet Macrocenter ve 3 adet Mion (kozmetik mağazacılık) formatında toplam 27 satış mağazası Ocak ayı içerisinde hizmete açılmıştır. 31 Ocak 2023 itibariyle Şirketin toplam mağaza sayısı 2.927'dir.

Vakıfbank (VAKBN, Sınırlı Pozitif): Banka Yönetim Kurulunun Kararıyla, Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından yayınlanan "Bankalarda İyi Ücretlendirme Uygulamalarına İlişkin Rehber" kapsamında özellikli çalışanlara yapılacak değişken ödemelere ilişkin olarak 3 Şubat 2023 tarihinde 8,64 TL fiyattan 131.504 adet Banka hisse senedi geri alımı yapılmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Borsa İstanbul: Borsa İstanbul A.Ş. Piyasalarında Uygulanacak Gözetim Tedbirleri Yönergesi'nin 5. ve 6. maddelerindeki hükümler çerçevesinde, Tedbir Yönetim Sistemi kapsamında, piyasasında gerçekleşen işlemler nedeniyle Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri Araştırma Geliştirme Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. (SMRTG.E) payında 06/02/2023 tarihinden itibaren 1 ay süreyle "Açığa Satış ve Kredili İşlem Yasağı" ve "Brüt Takas" tedbirleri uygulanacaktır.  Tedbirlerin uygulanacağı son tarih 03/03/2023'tür.

Ek olarak, Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında RODRG.E payları 06/02/2023 tarihli işlemlerden (seans başından) 03/03/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar tek fiyat işlem yöntemi ile işlem görecektir. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (açığa satış ve kredili işlem yasağı, brüt takas ve emir paketi tedbirleri) tek fiyat işlem yöntemi tedbirinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder. Piyasa yapıcılı sürekli işlem yöntemiyle işlem gören paylarda, tedbir nedeniyle tek fiyat işlem yöntemi uygulandığı süre boyunca piyasa yapıcılık faaliyeti yapılmaz.

Tarım: Türkiye tarım sektörü, 2,88 milyar USD ile tüm zamanların en yüksek Ocak ayı ihracatını gerçekleştirdi. Tarım bünyesinde rekor kıran sektörlerde Irak, Rusya Federasyonu, Almanya, İspanya ve Hollanda öne çıktı. Kaynak: AA

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

ATP Bilgisayar (ATATP): Bağlı ortaklığı Konuk Ağırlama Teknolojileri ve Uygulamaları'nın Türkiye Denizcilik İşletmeleri mülkiyetindeki ve Galataport İstanbul Liman İşletmeciliği ve Yatırımları tarafından geliştirilen Galataport İstanbul projesinde yer alan Burger King ve Popeyes restoranları için 10.12.2021 tarihinde franchise sözleşmeleri imzaladığı açıklanmıştı. Bu kapsamda imzalanan franchise sözleşmelerinin takdir edilen değerleri Burger King için 6,6mn TL + %18 KDV, Popeyes için 4,4mnTL + %18 KDV olarak gerçekleşmiştir.

Dinamik Isı Makine (DNISI): Şirketin güneş enerji santralleri anahtar teslimi müteahhitlik faaliyetleri kapsamında,  Conseco Yatırım Enerji San. ve Tic. A.Ş. ile 03.02.2023 tarihinde sözleşme imzalanmıştır. Sözleşme uyarınca; Tire Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulu PE Köpük Üretim Tesisinin çatısı üzerine yaklaşık 2.302 adet 934,72 kWp, XPS Köpük Üretim Tesisinin çatısı üzerine yaklaşık 1.502 adet 690,92 kWp, XPE Köpük Üretim Tesisinin çatısı üzerine yaklaşık 1.808 adet 831,68 kWp Güneş Paneli konulacak olup, bu panellerden yıllık 3.600.000 kWh enerji üretilmesi hedeflenmektedir. Söz konusu yatırımlarla birlikte Şirketin enerji giderlerinin tamamı GES projelerinden sağlanacaktır.

Koray GYO (KGYO): Şirket portföyünde yer alan İstanbul / Eyüpsultan / Göktürk mahallesi üzerinde başlatılan Liberte Projesi kapsamında; Ekspertiz değeri KDV Hariç 5,8mn TL olan bağımsız bölüm KDV Hariç 5,2mn TL bedel karşılığında satılmıştır.

Orge Enerji (ORGE): İzmir-Foça'da inşa edilecek Foça Tatil Köyü Projesi'nin bir kısım elektrik işlerine yönelik olarak verilen 17,98mn TL+KDV tutarındaki teklifin kabul edildiği ve ihalenin Şirket lehine sonuçlandığı İşveren Dali Turizm tarafından bildirilmiştir. İşveren ile sözleşme görüşmelerine başlanmıştır. İşin 120 günde tamamlanması planlanmaktadır.

Yeo Teknoloji (YEOTK): Şirket, güneş enerjisi üretim santrali projelerinde tüm izin süreçlerinin yönetilmesi dahil olmak üzere; proje geliştirme, mühendislik, ürün tedariki ve tüm inşaat, mekanik ve elektrik montaj işleri için anahtar teslim kurulum hizmetlerini sürdürmektedir. Bu doğrultuda, bir süredir geliştirmekte olduğu Güneş Enerjisi Santrali projeleri için, Türkiye'deki yerleşik 2 müşteriyle sözleşme imzalanmıştır. Toplam sözleşme bedelleri 9mn USD ve 12,5mn USD + KDV'dir.
   
FAİZ PİYASALARI


Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9 seviyesinde yatay seyretti. TCMB cuma günü 60 milyar TL'lik (%9'dan, 7 gün vadeli)  haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 225 milyar TL oldu. 



Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisinde kısa ve orta vadeli tarafta düşüşler gözlenşrken, uzun vadeli tarafta yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa ve orta vadeli tarafta 50 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, uzun vadeli tarafta 20 baz puana varan yükselişler görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta 190 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 95 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü.
 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ


Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı