news-details

Wang Yi ile Josep Borrell görüştü

Wang Yi, görüşmede bu yılın Çin ve AB arasındaki kapsamlı stratejik ortaklığın kurulmasının 20. yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, her iki tarafın bu ortaklığa sadık kalarak birbirlerinin temel çıkarlarına saygı göstermesi, işbirliğinin sonuçlarını güçlendirmesi ve daha iyi bir 20 yıla yelken açması gerektiğini söyledi.

Wang Yi, Çin’in Avrupa ile her alandaki temaslarını kapsamlı bir şekilde yeniden başlatmaya hazır olduğunu, tarafların yeni bir Çin-AB liderler toplantısı gerçekleşmesi için aktif olarak hazırlanabileceğini ifade etti.

Çin ve Avrupa’nın birbirini tamamlayan ekonomilere sahip olduğuna ve ticari işbirliğinin iki tarafa da fayda sağladığına dikkat çeken Wang Yi, tarafların açık işbirliğini sürdürmesi, ayrışmayı ve kopmayı reddetmesi, küresel üretim ve tedarik zincirlerinin istikrarını ortaklaşa koruması gerektiğini vurguladı.

Wang Yi ayrıca, AB’nin Tek Çin ilkesine uymaya ve ikili ilişkilerin siyasi temelini korumaya devam etmesini umduklarını dile getirdi.

Josep Borrell, görüşmede, AB’nin Tek Çin ilkesine kararlılıkla bağlı kalacağını ifade etti.

AB’nin Çin ile üst düzey temasları güçlendirmeye ve çeşitli alanlardaki işbirliğini ilerletmeye istekli olduğuna dikkat çeken Borrell, liderler arasındaki yeni toplantı için hazırlık yapacaklarını ve iki tarafı ilgilendiren ortak konularda Çin ile fikir alışverişinde bulunacaklarını kaydetti.

Wang Yi, aynı gün Hollanda Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra ile de görüştü.

 

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı