news-details

Fx piyasalar

USD/TRY: Haftanın ilk işlem gününde yurtdışı piyasalarda tekrar güçlü bir toparlanma gözlendi. Borsalarda sert yükselişler gözlenirken, Dolar değer kaybetti. ABD'de iyi gelen banka finansalları ve İngiltere'nin mini bütçeden geri adım atmasının Sterlin'de sert yükselişe neden olması piyasaları sürükleyen katalizörler olduğu söylenebilir ki Dolar endeksi (DXY) de %1,1 oranında düşüş kaydetti. Bu sabah ise Sterlin net bir yön çizmezken, Dolar endeksi (DXY) yatay. Borsalarda ise alım iştahı sürüyor. Bugün Sterlin'deki hareket ile Goldman Sachs ve Netflix üçüncü çeyrek bilançoları yakından izlenecek. Veri tarafında ise Almanya ekim ayı ZEW anketi, ABD eylül ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verileri takip edilecek. Yurtiçi tarafta ise perşembe günkü TCMB faiz kararı beklenirken, kurda yatay hareket sürüyor. Faiz indirim beklentilerine ve yurtdışındaki oynaklığa net bir tepki vermeyen kurda mevcut fiyatlama sürebilir ki seviye olarak aşağıda 18,52 destek, yukarıda ise 18,64 direnç olarak izlenebilir.


EUR/USD: İngiltere'de bütçe tarafındaki gelişmelerin piyasalar üzerindeki baskıyı hafifletmesi Sterlin'deki yükselişe destek verirken, Euro'nun da Dolar karşısında tepki arayışı içerisinde olduğunu izliyoruz. Parite 0,9780 seviyesinden geçen aylık ortalamasının üzerinde. Teknik olarak bu ortalamanın üzerinde kalındıkça 50 ünlük ortalamanın bulunduğu 0,9935 bölgesi hedefte kalabilir ki risk alma iştahındaki güçlü görüntü yükselişe destek verebilir. Veri tarafında bugün ABD'de açıklanacak ikinci öneme sahip verilerin izlenecekken, Almanya'da ekim ayı ZEW cari koşullar ve beklentiler endeksleri öne çıkıyor. Jeopolitik riskler, yükselen enflasyon, ECB'nin sıkılaşma süreci ve enerji arzı güvenliğine yönelik artan endişelerin etkisiyle endekslerdeki gerilemenin sürmesi öngörülüyor. ABD'de açıklanmaya devam edilecek finansalların ise risk iştahı üzerinden pariteyi etkilemesi beklenebilir. Son olarak bu sabah yatay seyreden Sterlin'deki hareket de önemli.


XAU/USD: Dün 1.643 - 1.668 seviyeleri arasında  hareket eden Ons Altın günü 1.651 seviyesinden tamamladı. Gün içinde Amerikan 10 yıllıklarında ve Dolar endeksindeki (DXY) düşüşe bağlı olarak 1.668 seviyesine kadar çıkan değerli madende bu yükseliş kalıcılığını sürdüremedi ve geri çekilme yaşandı. Bu sabah baktığımızda dünkü pozitif havanın piyasalarda devam ettiğini görüyoruz. Dolar'ın da bu ortamda soluklanma eğiliminde olduğunu izlerken, değerli maden alıcılı. Teknik seviyelere baktığımızda ise 1.640 seviyesinin üzerinde kalındıkça 1.680 hedefte kalabilir. Aksi durumda 1.640 bölgesinin altında 1.634 ve 1.615 bölgeleri gündeme gelebilir.

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı