news-details

Uluslararası piyasalar

Avrupa’da derinleşen enerji krizi ile artan resesyon endişeleri önemli risk başlıkları olarak öne çıkıyor. Fed Başkanı Powell’ın Jackson Hole’deki konuşması sonrasında risk iştahında zayıflama gözlenirken, Fed başta olmak üzere merkez bankalarının hamleleri ve açıklanacak ekonomik veriler fiyatlamaları şekillendirmeye devam edecektir. Yurt içi piyasalar dün 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle işlem görmezken, bugün yurt içinde 2022/2Ç ilişkin büyüme rakamı açıklanacak. 

Açıklanacak Önemli Ekonomik Veriler       

•    10:00 Türkiye – GSYH 2022/2Ç Önem: Yüksek

•    12:00 Euro Bölgesi – Öncü TÜFE Önem: Yüksek

Türkiye

Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, küresel ekonomideki eğilimler ve yurt içindeki ekonomik-finansal gelişmeler bağlamında mevcut görünüm ile gelecek dönem beklentilerinin ele alındığı belirtildi. Böylece ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında, Orta Vadeli Program'a (OVP) son hali verildi.  Merkez Bankası, Zorunlu Karşılıklar Tebliği’nde yaptığı değişiklikle bankalara yeni yükümlülükler getirdi. Bankalar için gerçek kişilerde dövizden TL’ye dönüşüm için uygulanan zorunlu karşılık sınırı, artık şirketler için de uygulanacak. Yurt içinde bugün açıklanacak büyüme rakamı ön planda olacak.

Euro Bölgesi

Euro Bölgesi’nde Ekonomik Görünüm Endeksi ağustos ayında beklentilerin üzerinde geriledi. Veriler tüketici güveni, perakende ve inşaat sektörlerinde yükselişe işaret ederken sanayi ve hizmet sektörlerindeki düşüşlerle baskılandı. Avrupa Komisyonu’nun dün yayımladığı verilere göre Euro bölgesi Ekonomik Görünüm Endeksi, temmuz ayındaki 98,9 seviyesinden Ağustos’ta 97,6 puana geriledi. Tüketici Güven Endeksi ise Temmuz’daki rekor düşük seviyesi -27 seviyesinden -24,9’a yükseldi. Perakende ticaret sektörü güven endeksi -7,1’den -6,3’e yükseldi. Bugün Euro Bölgesi’nde açıklanacak olan enflasyon ve Almanya’da açıklanacak olan işsizlik oranı verileri birincil veriler olarak takip edilebilir.

ABD

ABD'de dün açıklanan iş gücü piyasasına ilişkin verilerin ardından Fed'in sıkı para politikasını sürdüreceğine dair beklentilerin artmasıyla endeksler negatif seyir izledi. Ülkede JOLTS Açık İş Sayısı, temmuzda 11 milyon 239 bine çıkarak piyasa beklentilerinin aksine yükseliş gösterdi. ABD'de cuma günü açıklanacak istihdam verileri ise para politikasının seyri açısından önem taşırken, Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre istihdam artışında bir miktar yavaşlama beklediklerini kaydetti. Öte yandan, ülkede Conference Board Tüketici Güven Endeksi de ağustosta aylık bazda 7,9 puan artarak 103,2 ile piyasa beklentilerinin üzerinde yükseliş gösterdi. Fed yetkililerinden şahin tonda açıklamalar da gelmeye devam ederken, Bugün Fed yetkililerinden gelen açıklamaların yanı sıra özel sektör Tarım Dışı İstihdam Değişikliği verisi Cuma günü açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam öncesinde ipucu vermesi açısından takip edilecek.

Kaynak Gedik Yatırım
Hibya Haber Ajansı